Як правильно придумувати складні паролі і не забувати їх — порада від хакера


Простий пароль від важливого сайту (аккаунт у соціальній мережі, рахунок у банку тощо) — потенційно дуже велика проблема, адже навіть кіберзлочинець-початківець легко зламає код на кшталт «123456» або «pasha120896», і зробить це за кілька секунд, повідомляє INVADERS з посиланням на yablyk.com. Як убезпечити себе? Розповідає консультант з безпеки RedTeam Security і «білий хакер» Курт Мюль.

інформує http://invaders.com.ua/

Як створити надійний і пароль, який легко запам’ятати

Найпростіший спосіб зробити це — взяти будь-яке речення, яке ви добре знаєте і використовувати для пароля перші літери кожного слова. Наприклад, слова з відомої пісні «Ява» групи Сектор Газа:

«МНЕ НА ДНЯХ ИСПОЛНИЛОСЬ 16 ЛЕТ, ЗАХОТЕЛ Я ДВУХКОЛЕСНЫЙ ДРАНДУЛЕТ»

Ця комбінація дасть вам пароль Мнди16лзядд. Далі транслюєте букви з кирилиці в латиницю (Mndi16lzydd), і в результаті ви отримаєте надійний пароль. Правда, його добре б зробити довшим на пару символів, бажано, спеціальних — знак долара ($), знак оклику, «решітка» (#) і т. п.

А що взагалі означає вираз «підібрати паролі»?

Якщо видумаєте, що хакер – це людина,що сидить за комп’ютером і пробує одну за одною можливі комбінації, то ви жорстоко помиляєтесь. Сьогодні все автоматизовано — Мюль говорить, що в таких випадках він просто відкриває спеціальну програму під назвою John the Ripper та завантажує в неї скачаний з хакерського форуму текстовий файл зі списком «банальних» слів — назви футбольних команд, визначень зі словника, цифри і т. п. Тому про паролі начебто spartak92 краще забути — кіберзлочинець розгадає його досить швидко. Втім, хакеру може ускладнити життя довгий пароль із звичайних слів:

«SUPERCALIFRAGILISTIC-EXPIALALIDOCIOUS — ПІДБИРАТИ ТАКИЙ ПАРОЛЬ ДОВЕДЕТЬСЯ ДОВШЕ, НІЖ COLORADO, ХА-ХА».

Але не хочемо тішити вас марними надіями, рано чи пізно він все одно знайде потрібну комбінацію, навіть якщо це фраза з багатьох але загальновживаних слів. А ось техніка, описана вище, вас не підведе, адже з її допомогою ви отримуєте не слово, а безглуздий набір букв і цифр. Ще одна корисна порада: робіть пароль максимально довгим (10-20 символів). Чим більше символів, тим більше часу потрібно на те, щоб перебрати всі можливі варіанти.
Технологии Blogger.