Випадки коли не варто вірити словами «у вас рак»

На страху людей перед онкологією можуть наживатися, м'яко кажучи, нечесні люди.


информирует https://ukr.media/
Розбираємо з фахівцями випадки, коли потрібно тверезо дивитися на речі.

1. Вам зателефонували

Схема шахрайства проста: якимось чином дізнавшись, що ви нещодавно здавали банальний аналіз крові, вам телефонують на домашній телефон, і починається масований розвід. 

Дзвонить видається головним лікарем великої клініки і каже: «Ми побачили ваші аналізи — у вас рак». Зрозуміло, людина втрачає волю і здатність міркувати. Шахраї діють психологічно чітко — поки людина не прийшов в себе, трубку починають передавати «головного онколога», «головному онкохирургу». І всі вони будуть переконувати, що потрібні термінова госпіталізація і заставу, «щоб забронювати палату», «замовити таблеточки»...

Схема розводу може злегка відрізнятися. Головне — виманити якомога більше грошей і як можна швидше. І літні люди знімають всі накопичені довгими роками «смертні» і віддають кур'єру, який приїжджає буквально протягом півгодини.

Що робити: Взяти себе в руки і сказати: «Мені потрібно терміново зателефонувати синові (дочки-чоловікові, племіннику)», кому завгодно і кинути трубку.

Потім набрати номер своєї поліклініки і запитати про аналізи, розповісти всю ситуацію. Як правило, лікарі в курсі того, як працюють шахраї, і тут же переконают вас у тому, що у вас рак.

2. «Обрадували» у приватній клініці

Після того, як ви здали аналізи, вам сумно повідомляють по телефону про проблеми. І обіцяють вилікувати за нечувану суму.

Що робити: Перездати аналізи у звичайній районній поліклініці або в будь-діагностичної лабораторії.

3. Лаборант, глянувши на аналізи, ахнув...

— Рак остаточно діагностується тільки за результатами морфологічного дослідження (це гістологія, імуногістохімія), — говорить засновник компанії по діагностиці онкозахворювань Олексій Ремез. — Інші дослідження — МРТ, КТ, ендоскопія — лише попередні. З їх допомогою можна побачити новоутворення, але не можна стверджувати, що це рак. Ніхто з провідних дослідження не повинен говорити про діагноз. Окреме слово про аналіз на онкомаркери. Відхилення від норми можуть бути викликані навіть застудою або запаленням.

Що робити: Не вірити на слово. Здати аналізи в інші лабораторії. І слухати тільки лікаря-онколога (див. «Важливо»).

4. Ворожка сказала

Ви можете скільки завгодно говорити, що вас вилікував екстрасенс, що знаєте випадки чудесного зцілення від раку після дотику до ікони. Але не лікар не може говорити, що у вас рак.

Що робити: Перевірити діагноз за допомогою офіційної медицини.

5. «Обладнання просканировало ваш мозок»

Бувають і випадки з області фантастики, доходять до маразму.  розповідають про дзвінки шахраїв: «Ми запустили нове обладнання на гирокоптере, воно літає по району і сканує всіх людей. У вас виявили пухлину в мозку!»

Маячня, скажете? Адже люди вірять...

Що робити: Дивись пункт 3.

ВАЖЛИВО

Хто має право винести вердикт

Тільки лікар-онколог або лікар-гематолог (цей фахівець займається лікуванням лімфом).

— У свою чергу, ці лікарі спираються на висновок лікаря-гістолога (лікаря-патоморфолога, це одне і те ж), який ретельно вивчає тканини під мікроскопом в лабораторних умовах і дає свій висновок, — пояснює лікар-онколог Андрій Корицький. — Інші лікарі, навіть якщо вони хороші фахівці в інших областях — наприклад, гепатологи, нефрологи, — не мають права ставити остаточний онкологічний діагноз. Вони можуть його лише припустити і направити на подальші обстеження.

Технологии Blogger.