Європейці стали причиною зникнення ацтеків – сенсаційне відкриття вчених


Німецькі, американські, швейцарські та мексиканські вчені визначилися з найбільш імовірною причиною розпаду ацтекського суспільства. Присвячене цьому дослідження опубліковано на сайті bioRxiv.


Причину занепаду древньої цивілізації вчені побачили у спалаху сальмонельозу, який вразив в XVI столітті корінне населення сучасної Мексики. Як вважають автори роботи, Паразит сальмонела Ентерік занесли Іспанські завойовники. У публікації вчені реконструювали ДНК бактерію, виявлену в шлунку одного з похованих на території сучасної Мексики. Фахівці вважають, що людина померла під час епідемії 1540-х років, що знищила до 80 відсотків населення ацтеків.

Також вчені оприлюднили результати розшифровки ДНК, взятої з зубів 29 стародавніх ацтеків, які проживали в гірській місцевості. З них у 24 виявлено зв’язок з сальмонелою Ентерік. Імовірно, ці люди померли в 1545-1550 роках.

Конкістадор Ернандо Кортес прибув на територію сучасної Мексики в 1519 році. На той час ацтекська цивілізація налічувала приблизно 25 мільйонів чоловік. Через 100 років це число зменшилось до одного мільйона. В ході двох найбільших спалахів захворювання, які трапилися в 1545 і 1576 роках, загинуло від 7 до 18 мільйонів людей, що проживали в гірських районах на території сучасної Мексики.
Технологии Blogger.