У надрах Землі виявлено величезні «конвеєри»

Відповідне дослідження опубліковане в журналі Nature Geoscience, коротко про нього повідомляє Токійський технологічний інститут (Японія).


информирует https://ukr.media/
Описана вченими структура, на їх думку, існує в стабільному стані протягом останніх 4,5 мільярда років.

Японські, швейцарські та американські геофізики описали механізм «конвеєрного» перенесення матерії в мантії Землі. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Nature Geoscience, коротко про нього повідомляє Токійський технологічний інститут (Японія).

Згідно побудови авторів, в'язкості верхніх і нижніх шарів мантії відрізняються до 20 разів, а їх вирівнюванню перешкоджає існування висхідних від ядра течій, що обмежують однорідні за своїми властивостями мантийні домени.

Описана вченими структура, на їх думку, існує в стабільному стані протягом останніх 4,5 мільярда років, з моменту народження Землі. Теорія враховує субдукцию літосферних плит (занурення одній під іншу), завершується затопленням нижчого шару літосфери в мантійному шарі.

До своїх висновків геофізики прийшли, запропонувавши модель, яка на основі наявних даних описує конвективний перенос матерії в надрах планети.

Технологии Blogger.