Здоров’я. Найкорисніші насіння і зерна

Насіння – це зародки рослин з початковим запасом поживних речовин.


информирует http://cikav0.in.ua/
Всі вони різних розмірів, кольорів і форм. Насіння – це зародки рослин з початковим запасом поживних речовин. Рослини витрачають чимало часу і ресурсів на вирощування кожної насінини і наповнюють їх високими концентраціями вітамінів, мінералів, білків, ефірних масел і тимчасово неактивних ферментів. Якщо ви розраховуєте перекусити чимось корисним, ситним і високопоживним – насіння поза конкуренцією. Нижче наведено список найбільш корисних насіння та способи їх вживання.

Сім’я – це життя. Жива їжа. Сирі насіння дуже поживні. Більшість калорій людина отримує саме з їстівних насіння або зерен, наприклад, з бобових або горіхів. Насіння є джерелом рослинних олій, напоїв, приправ і корисних харчових добавок. В залежності від виду насіння, найбільш багаті поживними речовинами буде або зародкова частина, або ендосперм. Зберігаються в зародкової тканини і в ендоспермі білки відрізняються по набору амінокислот і за властивостями, передає Ukr.Media.
Спосіб вживання:
Єдиний спосіб отримати максимум від насіння – вживати їх у сирому вигляді. Термічна обробка веде до утворення токсинів, а вітаміни, мінерали і ефірні масла денатуруються. Смажені насіння – це вже не жива їжа. Ніякі насіння у світі не можуть витримати нагрівання і смаження, зберігши свої поживні властивості. Варто завжди пам’ятати, що вживати в їжу насіння потрібно в їх натуральному стані – сирому. Їх можна замочувати, перемелювати і товкти, особливо якщо оболонка насіння дуже тверда для зубів.

Варто вибирати сирі та несолоні горіхи.
Потрібно уникати смажених і глазурованих насіння.
Не треба їсти їх зацукрованими.

Найкорисніші насіння:

Зерна граната

Гранатові зерна багаті антиоксидантами. Ці речовини захищають клітини організму від вільних радикалів і запобігають передчасному старінню. Кажучи іншими словами, гранатовий сік «накачує» кров киснем. Антиоксиданти не тільки борються з вільними радикалами, але і запобігають утворенню тромбів. Це покращує кровообіг і збагачує кров киснем.
Зерна граната особливо багаті поліфенолами. Це різновид антиоксидантів, що знижують ризик розвитку раку і хвороб серця. Гранатовий сік, що містяться в ньому корисних танінів, антоціанів та елагової кислоти відрізняється набагато більш сильним антиоксидантною дією, ніж зелений чай і червоне вино. Кісточки гранатових зерен, вкриті соковитою оболонкою, їстівні. Зерна багаті вітаміном с і калієм, вони низькокалорійні (всього 80 кКал на процию, це на третину нижче більшості фруктів) і багаті клітковиною.
Антиоксидантні властивості гранатових зерен допомагають запобігати окислення ліпопротеїнів низької щільності. Це запобігає звуження стінок судин жировими відкладеннями і підтримує насиченість крові антиоксидантами.
Лікар-дослідник Клаудіо Наполі з Неаполітанського медичного інституту розповідає: «У мишей, яких поїли гранатовим соком, атеросклероз прогресував мінімум на 30 відсотків повільніше».
Гранат корисний і для кісткової системи – він знижує прояви артриту в уражених хрящових тканинах. Цей фрукт знижує інтенсивність запалення і запобігає руйнування хрящів ферментами.

Насіння льону

Дієтична клітковина насіння льону знижує рівень ліпідів у крові і регулює апетит. За повідомленнями вчених з Копенгагенського університету, насіння льону зменшують відчуття голоду і допомагають боротися із зайвою вагою.
Льон культивується століттями, а його користь загальновідома. Гіппократ описував застосування льону для зняття болю в животі, а французький імператор Карл I Великий настільки любив лляні насіння, що випустив спеціальний указ про їх повсюдному використанні.
Корисні властивості лляних насіння складаються з насиченості їх ліноленової кислотою, високого вмісту дієтичної клітковини і великої кількості лігнанов (рослинні фенольні сполуки – антиоксиданти;).
Ефірна ліноленова кислота – потужний протизапальний засіб. Вона знижує вироблення запальних агентів і знижує вміст в крові С-реактивного білка, індикатора запалення. Спільна дія ліноленової кислоти і лігнанов гальмує ріст пухлин у тварин і може знизити ризик розвитку раку у людей.
Лігнани є фітоестрогенами і володіють властивостями, подібними з естрогеном (жіночий статевий гормон; прим.). Вони володіють антиоксидантними властивостями. Фітоестрогени допомагають стабілізувати гормональний рівень, полегшити симптоми передменструального синдрому і менопаузи, можуть допомогти запобігти розвитку раку грудей і передміхурової залози.
Дієтична клітковина насіння льону підтримує нормальну функцію кишечника. Одна столова ложка цілісних лляних насіння містить стільки ж клітковини, скільки і півсклянки вівсяних висівок. Розчинні волокна клітковини знижують рівень холестерину в крові і знижують ризик розвитку інфарктів і інсультів.
Мелені насіння льону корисніше для здоров’я, ніж суцільні. Насіння можна перемолоти в кавомолці або блендері і додати до злакам, випічці і у фруктові коктейлі.

Гарбузове насіння

Це єдині насіння, формують лужні показники крові. Це важливо, враховуючи, що більшість сучасних дієт формують кисле середовище.
Гарбузове насіння багаті білками. Сто грам цих насіння забезпечують 54 відсотки від денної норми протеїнів.
Багато людей приймають вітаміни, щоб відшкодувати дефіцит вітамінів групи B. Насіння гарбуза в цьому можуть успішно замінити синтетичні препарати. У цих насінні містяться всі вітаміни групи B – тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (нікотинова кислота), пантотенову кислоту, піридоксин (В6) і солі фолієвої кислоти.
Людям в поганому настрої гарбузове насіння допоможуть впоратися з депресією. Інгредієнт L-триптофан допомагає підняти настрій.
Регулярне вживання насіння гарбуза може запобігати утворенню каменів у нирках. Судячи з результатів досліджень, гарбузове насіння запобігають формування ниркових каменів із оксолата кальцію.
Ще одна перевага цих насіння – вони виводять з організму паразитів, особливо стрічкових черв’яків.

Кісточки абрикоса

Ядра кісточок абрикоса не менш поживні, ніж різні горіхи та насіння. Крім інших компонентів, в ядрі міститься амігдалин, інша його назва – вітамін В17. Це речовина атакує ракові клітини і може запобігти поширенню пухлини. Амігдалин можна виявити в сотнях різних продуктів, але в раціоні з переважанням напівфабрикатів і фастфуду вони не присутні. Люди з більш збалансованим і традиційним (національна кухня) харчуванням менш схильні до ризику розвитку онкологічних захворювань, у тому числі продуктів з високим вмістом вітаміну В17 (амігдаліна).
Крім ядер абрикосових кісточок амігдалин зустрічається у гіркому мигдалі. Саме амігдалин надає йому гіркуватий смак. Тому, якщо ядро абрикосової кісточки не має гіркуватого присмаку, то вітаміну В17 в ньому немає. Амігдалин зустрічається в яблучних і виноградних кісточках, просо, садових бобах, в різних ягодах, маниоке і багатьох інших насінні, зернах, злаках і бобових. Виняток становлять гібридні сорти.
Говорячи про запобігання захворювань, варто звернути увагу на слова лікаря Ернста Креббса-молодшого, винахідника препарату «Лаетріл» (концентрований амігдалин). За його словами, людина, що вживає щодня від десяти до дванадцяти ядер абрикосових кісточок, майже напевно не захворіє на рак навіть у випадку опромінення, близого до фону в районі Чорнобильської АЕС.

Насіння кунжуту

Насіння кунжуту – одна з найдавніших відомих людству приправ. Вони цінуються за вміст масла, яке дуже добре зберігається.
Кунжут цінний як хороший джерело марганцю і міді. Він багатий кальцієм, магнієм, залізом і фосфором. У насінні кунжуту багато вітаміну В1, цинку та дієтичної клітковини. На додаток до перерахованого, в кунжуті містяться два унікальні речовини – сезамін і сезамолін. Обидва ставляться до лигнанам. Ці речовини знижують рівень холестерину в крові у людей. У тварин вони запобігають підвищення кров’яного тиску і підсилюють насичення тканин вітаміном Е. Сезамін оберігає пошкодження клітин печінки антиоксидантами.

Насіння соняшнику

Ці насіння служать прекрасним джерелом природного жиророзчинного антиоксиданту – вітаміну Е. Вітамін Е нейтралізує вільні радикали. Це запобігає пошкодженню жирових молекулярних структур клітинних мембран клітин мозку і холестерину.
Насіння соняшнику дуже багаті фитостерином. Ця речовина за структурою близько до холестерину. Вживається в помірних кількостях, фітостерини знижує рівень холестерину в крові. Це посилює механізм імунної відповіді і знижує ризик розвитку деяких форм раку.
У насінні соняшнику багато магнію. Є дані досліджень, згідно яким магній полегшує симптоми бронхіальної астми, знижує тиск крові, запобігає мігренозні болі і розвиток інфарктів та інсультів.

Насіння кмину

Кмин використовують з давніх часів. Його цілющі властивості використовуються сотнями років.
Кмин корисний при розладах травлення. Він володіє антисептичними властивостями. Насіння кмину багаті залізом, вони покращують функції печінки.
Кмин допомагає полегшити симптоми застуди. При виникненні болю в горлі рекомендується пити кминну воду з додаванням сухого імбиру, це заспокоїть першіння.
Кминний сік дуже тонізує. Є відомості, що він злегка підвищує температуру тіла, підстьобуючи обмін речовин.
Кмин сприятливо діє на печінкову та ниркову функції, стимулює імунітет.

Виноградні кісточки
.
Кісточки винограду багаті вітаміном Е, флавоніди, ліноленової кислотою і поліфенолами.
Екстракт виноградних кісточок може запобігати появі серцево-судинних проблем: підвищення кров’яного тиску і збільшення концентрації холестерину в крові. Феноли обмежують окислення жирів, тим самим запобігаючи появі тромбів і знижуючи інтенсивність запальних процесів.
У журналі Carcinogenesis опубліковані дані про здатність екстракту виноградних кісточок знищувати клітини плоскоклітинну карциноми (різновид пухлинної тканини; прим.). Здорові клітини організму при цьому залишаються недоторканими.
У дослідах на сурогати норовируса екстракт кісточок винограду знижував його інвазивну здатність.

Технологии Blogger.