Вчені розгадали одну з головних загадок планети Земля

Шведські фізики з'ясували, чому ядро Землі залишається твердим, незважаючи на надвисокі температури. Інформує http://nv.ua/ukr.html


Дослідники з Королівського технологічного інституту в Швеції припускають, що в ядрі Землі існує своеєрідний залізний сердечник, пише Science Alert.

Вони використовували Triolith - один з найбільших суперкомп'ютерів країни - для імітації атомних процесів на відстані 6400 кілометрів під нашими ногами.

Атомні структури заліза здатні змінюватися під впливом зміни температури і тиску. При кімнатній температурі і при звичайному тиску залізо знаходиться в так званій фазі об'ємно-центрованої кубічної структури (ОЦК) кристалічної ґратки. Під високим тиском ґратка переходить в гексагональну цільноупаковану фазу. Раніше вважалося, що твердий, кристалізований стан заліза в земному ядрі пояснюється тим, що воно знаходиться в гексагональній фазі, оскільки умови для ОЦК тут занадто нестабільні. Однак, мабуть, середовище в центрі нашої планети насправді загартовує і ущільнює стан ОЦК, а не руйнує.

"В умовах земного ядра ОЦК-решітка заліза демонструє раніше небачену картину дифузії атомів. Нестабільність здатна перервати ОЦК-фази при низькій температурі, проте висока температура, навпаки, підвищує стабільність цієї фази", — говорить провідний дослідник Анатолій Бєлоношко.

В якості аналогії підвищеної активності атомів в залізі в центрі Землі Бєлоношко призводить колоду карт, де атоми (представлені картами) можуть постійно і дуже швидко перемішуватися під впливом підвищеної температури і тиску, але при цьому колода залишається єдиним цілим.

Як відзначають дослідники, їх колеги, швидше за все, вже бачили кристали заліза при таких умовах, однак вони неправильно проінтерпретували результати експериментів.

Технологии Blogger.