8 фактів, які ви повинні знати про серцеву недостатність


Якщо вам важко підійматися сходами, довго прогулюватись парком без перепочинку на лавочці чи гратись зі своїми дітьми на майданчику – варто замислитись, чи все гаразд із вашим серцем.

інформує http://ko.ridna.ua/

Задишка, втома чи надмірна сонливість можуть бути ознаками серцевої недостатності.

За статистикою МОЗ, в Україні 90 тисяч людей мають тяжку форму цієї недуги.

Вона з’являється, коли серце слабшає, і кров уже не може легко циркулювати тілом.

Health зібрав 8 фактів, які ви повинні знати про цю хворобу.

1
Під час серцевої недостатності рідина може накопичуватись в інших частинах тіла

Наприклад, в легенях та печінці. Однак таке буває не з усіма типами цього розладу. Найпоширенішою є систолічна недостатність, коли серце послаблює свої функції і кров циркулює гірше. Інша форма – діастолічна, коли м’язи стають жорсткішими і їх важче наповнити кров’ю. Зазвичай цю недостатність відчувають люди похилого віку з цукровим діабетом та гіпертонією.

2
Визначити симптоми серцевої недостатності не завжди легко

Утім є типові ознаки, за якими можна її розпізнати: розпухлі ноги та щиколотки, хронічний кашель, втома, зменшений апетит чи пришвидшене серцебиття. Через послаблене серце, яке не встигає повноцінно працювати, рідина починає проникати в легені, ускладнюючи дихання. Так з’являється задишка. Коли в травну систему потрапляє недостатньо крові, ви втрачаєте апетит.

3
Наявність симптомів не обов’язково означає захворювання

Ми ж відчуваємо перевтому після важкого робочого дня. Однак якщо один або кілька симптомів повторюються, варто проконсультуватися з лікарем.

4
Серцеву недостатність може викликати куріння

Щоразу, коли курець затягується, він потенційно розриває слизову оболонку артерії, яка називається ендотелій. Ця оболонка зношується, тож ризик розвитку ішемічної хвороби серця і серцевого нападу зростає.

“Припинити курити – це найкращий запобіжник серцевій недостатності”, – каже доктор Сюзан Штайбаум, директор департаменту “Здоров’я серця жінок” в лікарні Ленокс Хілл в Нью-Йорку.

5
Люди з діабетом та високим тиском теж можуть страждати цим розладом

Серцева недостатність, ймовірно, зачіпає і тих, хто має захворювання коронарної артерії, або серцеві напади. Справа у тому, що ці захворювання можуть послабити серцевий м’яз.

6
Надлишок солі в організмі підвищує ризик високого кров’яного тиску

Це ще й додаткове навантаження на серце. Окрім того, натрій, що міститься у солі, утримує в тілі воду. Надлишкова рідина може розтягнути серцеві камери і призвести до порушення його роботи. Тому лікарі пропонують замінити сіль на петрушку, базилік чи імбир.

7
Збалансована дієта дуже важлива для роботи серця

На думку медиків, одними з найкращих продуктів є лосось, авокадо, вівсяні пластівці (які є великим джерелом розчинної клітковини, що допомагає знизити рівень холестерину), горіхи (клітковина і вітамін Е ), а також свіжі продукти, такі як чорниця, цитрусові та помідори.

8
Спорт допомагає уникнути серцевої недостатності

Фізичні вправи знижують ймовірність розвитку діабету та ожиріння, які дуже сприяють розвитку хвороби серця. Аеробіка також зберігає ваші артерії здоровими, контролює кров’яний тиск і рівень холестерину в крові.

Американська асоціація серця рекомендує принаймні дві з половиною години помірних занять спортом щотижня.
Технологии Blogger.